Snart dags att sätta ut tomaterna

Äntligen är våren (ja, nästan sommaren!) här med besked och snart är det dags att plantera ut tomaterna. Till nästa sommar är tanken att vi kommer att ha ett uterum men än så länge står alla plantor på diverse fönsterbrädor runtomkring i huset till min sambos tveksamma nöje…

Min förhoppning är att uterummet som vi hittat ska vara på plats redan i höst men bolaget som vi tänkt köpa av verkar ha riktigt mycket projekt just nu och vågade inte riktigt lova något. Men om, – om – vi kan få det på plats i höst så kommer jag ju att ha en liten vinterträdgård där jag kommer att kunna övervintra en hel del av trädgårdsväxterna. Det skulle ju definitivt vara en bättre lösning än att ställa ner dem i vårt dåligt isolerade garage där de dessutom inte får något ljus. Vi får se vad sambon säger men nog vore det ju kul med ett litet eget orangeri i anslutning till vardagsrummet! Tänk bara att få blicka ut från matsalsbordet och se både olivträd och apelsinträd där ute.

En klar fördel med ett uterum jämfört med inglasning av verandan (något vi faktiskt också funderat på) är ju förstås isoleringen som gör det möjligt att hålla värmen på ett helt annat sätt. Vissa växter tål ju inte en endaste frostgrad, så med hjälp av bra isolering och en liten kamin borde det vara fullt möjligt att hålla plusgrader.

Nu ska jag fortsätta drömma om uterum, vinterträdgårdar och orangerier lite mer… Nästa vecka tror jag allt att det är tillräckligt varmt även på nätterna för att kunna sätta ut tomaterna i vårt nybyggda växthus! Några kommer att få stå i kruka men de flesta får en jordbädd tillsammans med gurkorna som redan sitter där ute och växer till sig. Nästa år ska jag ta ut svängarna lite och även sätta majs och paprika men för i år nöjer jag mig med de röda läckerheterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *