Förläng matvarornas hållbarhet

Torra ostkanter, mögligt bröd och härsket smör är inget vi vill hitta i köket, och för att få våra matvaror att hålla längre gäller det att de förvaras på rätt sätt. Idag slängs allt för mycket mat, dels på grund av att man köper mer än man gör av med, men också för att maten förvaras på ett sådant sätt att hållbarheten försämras.

Vissa saker kan hålla hur länge som helst, som till exempel konserver som ofta kan stå i rumstemperatur i mer än ett år utan att innehållet blir dåligt. Andra saker är betydligt känsligare, och det gäller att ha koll på vilken temperatur och vilken typ av förpackning som är den optimala. Bröd trivs bäst i rumstemperatur, men det måste ligga i en väl återförsluten plastpåse för att inte bli torrt. En klämma på påsen gör därför mycket för hållbarheten. Grönsaker mår ofta bra i kylskåpet om de ligger förpackade i plast, men vissa grönsaker, som till exempel gurka och tomat, är känsliga för kyla och förvaras optimalt i svalen om en sådan finns.

Mejeriprodukter och ägg ska förvaras i kylskåp. Ägg som förvaras i kylskåp håller betydligt längre än vad som anges på förpackningen. Mjölk som stått i kylen håller ofta längre än sin bäst före-dag, men om den har stått framme i rumstemperatur i flera timmar kan den bli sur innan datumet har gått ut. Det är därför bra att exempelvis ställa in frukosttillbehören när man ätit och inte låta dem stå framme när man dricker kaffe och läser tidningen. Kött och fisk ska in i kylskåpet så fort som möjligt, och det bästa är att förvara dem på den kallaste platsen i kylen. Torrvaror, som mjöl, pasta och havregryn, trivs bäst där det är torrt och helst inte för varmt. De håller vanligtvis länge, men malet spannmål som mjöl kan härskna och göra att det smakar illa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *